top of page
חיפוש

היומן הסודי של מרטין אוסטרדל: אירוויזיון 1969

ברוכים השבים ליומן הסודי של מרטין אוסטרדל.

השבוע נתמקד באחד האירוויזיונים היותר שנויים במחלוקת בתולדות התחרות: אירוויזיון 1969.



1. אירוויזיון זה הינו המהדורה ה-14 של התחרות. התחרות התקיימה ביום שבת ה-29/03/1969 בתיאטרון המלכותי של ספרד במדריד. משך התחרות היה כשעה ו-45 דקות. התחרות נערכה בספרד לאור זכיית ספרד בתחרות של השנה הקודמת עם השיר "La La La" בביצוע הזמרת מסיאל.



2. אירוויזיון זה הינו האירוויזיון הראשון (והיחיד עד כה) שנערך במדינה שהיא דיקטטורה צבאית. לטובת מי שלא זוכר משיעורי היסטוריה ספרד הייתה דיקטטורה צבאית תחת שלטונו של הגנרל פרנקו בין השנים 1939 ל-1975.


3. בתחרות זו השתתפו 16 מדינות, מדינה אחת פחות מהשנה הקודמת. המדינה היחידה שהשתתפה ב-1968 אך בחרה לא להשתתף ב-1969 היא אוסטריה. הסיבה הרשמית לאי-השתתפות בתחרות הייתה כי "רשות השידור האוסטרית לא מצאה נציג מתאים לתחרות" אך בפועל הסיבה הייתה מחאה לקיום התחרות בספרד הדיקטטורית. לעומתם הייתה מדינה אחת שדווקא רצתה לנסות להשתתף לראשונה בתחרות - ווילס.

רשות השידור של ווילס BBC Cymru קיימה תחרות שירים בסופה נבחר השיר "Y Cwilt Cymreig" (בעברית: "השמיכה הוולשית"), אך איחוד השידור האירופי מנע מהם להשתתף בטענה שווילס אינה מדינה עצמאית והיא למעשה מיוצגת תחת הממלכה המאוחדת (מדינה המורכבת מארבע אומות: אנגליה, ווילס, סקוטלנד וצפון אירלנד).



4. אירוויזיון זה היה האירוויזיון השני שצולם ושודר בצבע, לטובת השידור בצבע רשות השידור הספרדית TVE שלא היה ברשותה ציוד לצילום בצבע שכרה ציוד לצילום ושידור בצבע מרשות השידור הגרמנית ARD.


5. האומן הספרדי הנודע סלבדור דאלי היה אחראי לעיצוב כלל החומר הפרסומי של התחרות.



6. בסוף התחרות לאחר שכלל המדינות הצביעו, לוח התוצאות הראה כי למעשה 4 מדינות סיימו בתיקו עם 18 נקודות - בריטניה, ספרד, צרפת והולנד.

אם כך מי מבין המדינות האלה היא המנצחת? ובכן, כולן מנצחות!

באותה תקופה לא היה קיים חוק שובר שוויון היות ואיש לא דמיין שיקרה מצב בו תחרות תגמר בתיקו בין מספר מדינות (כלקח מתחרות זו הוכנס פרק לתקנון בעניין שובר שוויון בין מדינות במקרה של תיקו).

מקרה של תיקו על המקום הראשון חזר על עצמו רק פעם אחת נוספת בהיסטוריה בשנת 1991 - שם צרפת ושוודיה סיימו בתיקו של 146 נקודות ושוודיה זכתה לאור חוק שובר השוויון של אותה תחרות.

התיקו המרובע הנ"ל הופך את אירוויזיון 1969 לתחרות היחידה בה יש יותר ממנצחת אחת ולמעשה המנצחות שלנו בתחרות (לפי סדר הופעתן) הן:


שיר מספר 3 - ספרד - "Vivo Cantando" (בעברית: לחיות בשביל לשיר).



שיר מספר 7 - הממלכה המאוחדת - "Boom Bang-a-Bang"



שיר מספר 8 - הולנד - "De troubadour" (בעברית: הטרובדור)



שיר מספר 14 - צרפת - "Un jour, un enfant" (בעברית: יום, ילד)



7. זכייתה של ספרד בתחרות של 1969 הופכת אותה למדינה הראשונה שזכתה פעמיים ברצף. 3 מדינות נוספות שיחזרו הישג זה בהמשך התחרות: לוקסמבורג (1972+1973), ישראל (1978+1979) ואירלנד (1992+1993+1994).


8. לזוכה ההולנדית (לני קור) קיים קשר מיוחד לישראל.

במהלך השנים לני הייתה תומכת נלהבת של ישראל בעולם: במהלך מלחמת יום כיפור הגיעה לארץ להופיע לחיילים פצועים בבתי חולים ואף שרה בתוך מטוס, לבושה בשכפ"צ. כמו כן, במהלך מלחמת המפרץ הראשונה היא השתתפה בשיר מיוחד בשם "שלום מהולנד" יחד עם אמנים הולנדים רבים שתמכו בישראל.

שנה לאחר התחרות הזמרת לני קור עברה תהליך גיור ובשנת 1974 התחתנה עם בעלה הראשון שהיה רופא יהודי-ישראלי, לאחר הנישואים לני ובעלה עברו לגור ברמת-גן ונולדו להם 2 בנות.

במהלך שנות ה-80 הזוג התגרש ולני קור שבה לגור בהולנד, בשנת 2003 נישאה בשנית גם לבעל יהודי.

שתי בנותיה גרות כיום בישראל יחד עם משפחתן ובמהלך מלחמת חרבות ברזל אף נפצע בעזה אחת מנכדיה של לני והיא עצמה הותקפה במרץ 2024 באחת מהופעותיה בהולנד ע"י מפגינים פרו-פלסטיניים.


9. ובמעבר חד חזרה לערב התחרות - מי המדינה שהייתה כפסע מזכייה בתחרות?

המדינה שסיימה במקום החמישי את התחרות (מיד לאחר 4 המנצחות) הייתה שוויץ עם 13 נקודות (הפרש של 5 נקודות מהמנצחות) עם השיר "Bonjour, Bonjour" (בעברית : "בוקר טוב, בוקר טוב").



10. כידוע מדינה שמנצחת מקבלת את הזכות לארח בשנה לאחר מכן, אך יש לנו 4 מנצחות - איך קובעים מי תארח את התחרות בשנת 1970? ספרד והממלכה המאוחדת ויתרו על זכותן לארח לאור העובדה שאירחו בשנים הקודמות (הממלכה המאוחדת ב-1968 וספרד ב-1969) ואירוח נוסף יהיה נטל כלכלי כבד על רשתות השידור שלהן. אם כך נותרו 2 מועמדות (צרפת והולנד) וביניהן נערכה הגרלה. הולנד זכתה בהגרלה ואירחה את תחרות אירוויזיון 1970.

Commentaires


PPNOSHADE.png
bottom of page