top of page
חיפוש

היומן הסודי של מרטין אוסטרדל: ישראל באירוויזיון - ספיישל ראש השנה

עודכן: 1 במרץ

לאחר שבוע הפסקה לטובת תחקיר בלוף ההצבעות הגדול, פינת יומן הסודי של מרטין אוסטרדל חוזרת בשיא הכוח והשבוע ספיישל ראש השנה - ישראל באירווזיון.


1. הסיפור של ישראל באירוויזיון מתחיל בכלל בגרמניה בשנת 1972.

הזמרת אילנית קיבלה הצעה מגרמניה לייצג אותה בתחרות אירוויזיון 1972, אילנית ובעלה (שהיה גם האמרגן) עיינו בתקנון וראו שגם ישראל ראשית להשתתף בתור מדינה חברה באיגוד השידור האירופי.

לאור כך, השניים פנו לרשות השידור בבקשה לשלוח את אילנית לייצג את ישראל בתחרות של 1972 אך ההרשמה לתחרות זו כבר הסתיימה.

אגב בסוף גרמניה בחרה לשלוח ב-1972 זמרת אחרת לתחרות ושלחה את מרי רוס עם השיר "Nur die Liebe läßt uns leben" (בעברית: רק האהבה נותנת לנו לחיות), ונראה כי זאת הייתה החלטה טובה כי מרי רוס סיימה את התחרות במקום ה-3 עם 107 נקודות.



2. בסופו של דבר, אילנית נשלחה שנה לאחר מכך ב-1973 להיות הנציגה הישראלית הראשונה בתחרות עם השיר "אי שם".

התחרות התקיימה בעיר לוקסמבורג שבלוקסמבורג כ-7 חודשים לאחר רצח הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן ובניגוד לשמועות הזמרת אילנית לא לבשה אפוד מגן מתחת לשמלה.

את התחרות סיימה אילנה במקום ה-4 והמכובד עם 97 נקודות.

היסטוריה נוספת שישראל הייתה שותפה לה בתחרות זו הייתה שישראל ושוודיה היו המדינות הראשונות בתולדות ששלחו נשים לתפקיד המנצחת על התזמורת, עת ישראל שלחה את נורית הירש שגם הלחינה את השיר שביצעה אילנית.



3. בשנת 1977 שבה אילנית לבמת האירוויזיון והייתה לנציגה הישראלית הראשונה שמייצגת את ישראל פעמיים. אילנית ביצעה את השיר "אהבה היא שיר לשניים" או שכפי שהתעתיק לאנגלית הציג את שם השיר באופן בלתי קריא בעליל "Ah-haa-vah Hee Sheer Lish-naa-yim".

את התחרות סיימה אילנית במקום ה-11 עם 49 נקודות בלבד.



4. שנה לאחר מכן ב-1978 ישראל זכתה בזכייתה הראשונה עם יזהר כהן ולהקת אלף-בית עם השיר "אבניבי" שקיבל 157 נקודות.

אך הצופים הישראליים היו כנראה האחרונים באירופה לדעת על הזכייה, לאור התארכות הליך ההצבעה מעבר לצפוי ההצבעה נסתיימה כ-10 דקות לאחר זמן השידור הלווייני שרשות הישראלית רכשה ולכך השידור נקטע באמצע.

למזלנו, ערוץ הטלוויזיה JTV2 ששידוריו נקלט גם בישראל אף הוא שידר את התחרות, אך כשהתברר שישראל בדרך לניצחון, קטעה הטלוויזיה הירדנית את השידור ועברה לשדר תמונה של נרקיסים (לכאורה תקלה טכנית בשידור). בתשדיר החדשות לאחר מכן סירבה ירדן להכיר בזכיית ישראל והכריזה על בלגיה כעל הזוכה, על אף שזו הגיעה למקום השני התחרות.



5. לאור הזכייה של ישראל עם השיר אבניבי, אירחה ישראל את התחרות שנה לאחר מכן ב-1979, וזאת הפעם הראשונה שבה התחרות יוצאת מגבולותיה הגיאוגרפיים של אירופה.

ובסיום הערב הפתעה מדהימה! - ישראל מנצחת בפעם השנייה ברציפות עם 125 נקודות בפער של 9 נקודות בלבד מספרד שסיימה במקום השני.



6. לאחר הזכייה הנוספת של ישראל, הייתה נתונה לה הזכות לארח שוב את התחרות ב-1980 אך לרשות השידור לא היה כסף לארח שנתיים ברצף. לאור כך, רשות השידור ההולנדית לקחה על עצמה לארח את התחרות ב-1980 במקום ישראל. אולם, התאריך בו בחרו שההולנדים לארח את התחרות נפל על יום הזיכרון וישראל נאלצה לפרוש מהתחרות ולא השתתפה ב-1980.

דבר זה הופך את התחרות של 1980 למקרה היחיד בו המנצחת של השנה הקודמת לא רק שאינה מארחת (אירוע שקרה מספר פעמים) אלא בכלל לא משתתפת בתחרות.


7. מאז ישראל זכתה פעמיים נוספות בתחרות:

זכייה שלישית - בשנת 1998 עם הזמרת דנה אינטרנשיונל עם השיר "דיווה" שקיבל 174 נקודות, זכייה זו הייתה הפעם הראשונה שהשתתפה (וזכתה) זמרת טרנסג'נדרית.



זכייה רביעית - בשנת 2018 עם הזמרת נטע עם השיר "Toy" שקיבל 529 נקודות.



8. בנוסף לשירים שישראל שלחה בעברית או באנגלית היו גם מקרים שניסינו לשלוח שירים גם בשפות אחרות:


צרפתית - אירוויזיון 2007 עם להקת "טיפקס" בשיר "Push the Button" שסיים במקום ה-24 בחצי הגמר עם 17 נקודות ולא עלה לגמר.


ערבית - אירוויזיון 2009 עם אחינועם ניני ומירה עווד בשיר "There Must Be Another Way" שסיים במקום ה-16 עם 53 נקודות.


אמהרית - אירוויזיון 2020 שבוטל עם עדן אלנה בשיר "Feker Libi".


9. ישראל היא אחת המדינות היחידות שמעולם לא הגיעה למקום האחרון בתחרות ולא סיימה מעולם את גמר התחרות עם אפס נקודות. עם זאת, באירוויזיון 2019 כמעט זה קרה כאשר השיר הישראלי "Home" בביצועו של קובי מרימי קיבל לראשונה בתולדות ישראל אפס נקודות מהשופטים, ורק הצבעת הקהל (35 נקודות) מנעה מנעה מהשיר לסיים עם 0 נקודות.

10. במרוצת השנים היו מספר זמרים ישראלים שייצגו מדינות אחרות,

שוויץ, אוסטריה וצרפת ייצגו כל אחד פעמיים ע"י זמר/ת ישראלי ולוקסמבורג יוצגה פעם אחרת בלבד ע"י זמרת ישראלית.

הייצוג המוצלח ביותר של נציג ישראלי למדינה אחרת הייתה הזמרת אסתר עופרים שייצגה את שוויץ בשנת 1963 עם השיר "T'en va pas"(בעברית: אל תלך) וסיימה במקום השני עם 40 נקודות.




ונסיים את הפרק בברכת שנה טובה ומבורכת לכלל קוראי פיפיבלוגס ומשפחותיהם!

תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה :-)

 
 
 

Comments


PPNOSHADE.png
bottom of page