לקראת גמר הכוכב הבא - למה ישראל עושה טעות?
- Avia Aharoni
- 5 בפבר׳ 2024
- זמן קריאה 4 דקות
גמר הכוכב הבא בפתח וכולם במתח, חוץ מאביה. הצבתי לעצמי משימה לא לראות פריים אחד מכל הפרקים של הכוכב הבא, כולל את הגמר. האם הצלחתי במשימה? ויותר חשוב, למה לעשות את זה? טור חדש בפינה שלי "משתינה עליהם בקשת" מפרט מנמק ומסביר.

בסביבות יוני שעבר, הוכרז רשמית שישראל תבחר את הנציג הבא לאירוויזיון דרך הכוכב הבא. הפורמט, שכולם חשבו שייעלם אחרי שנה של בחירת נציג דרך אקס פקטור ועוד שנה של בחירה ישירה בנועה קירל, חזר לפעילות, ובמילים שלי: הפטריה שלך חזרה. צפיתי בכוכב הבא בעונה של עדן אלנה ומאז נשבעתי שלא אעבור את חווית הצפייה הזאת לעולם. אז למה אני לא סובלת את "הכוכב הבא"?
פורמט מיושן
אם נצא מחוץ לישראל ונברר איך מדינות אחרות בוחרות את הנציג שלהם בשנת 2024, נראה כמה אפשרויות נפוצות: בחירה ישירה דרך ועדה מקצועית, קדם אירוויזיון ברמות השקעה שונות או קבוצת מיקוד. ישראל היא המדינה היחידה שבוחרת את הנציג שלה דרך תוכנית ריאליטי. אפשר להגיד שאנחנו פורצי דרך, אבל המציאות היא שזו שיטה שמיצתה את עצמה באירופה לפני 6-7 שנים. אז הפוך גוטה - אנחנו מיושנים כמו לשדר את "נשואים פלוס" בישראל כמה שנים אחרי ארה"ב (שנות ה-90, התפקדו). לא ברור מה הייתה הסיבה לנטישת השיטה הזו באירופה וזה גם לא משנה. כשאף אחד לא משתמש בשיטה הזו, כנראה שהיא לא עובדת. בכלל, תוכניות ריאליטי כמו The Voice, אמריקן איידול, אקס פאקטור כבר לא מייצרות שמות גדולים בתעשייה באירופה, וגם אם כן - הבחירה בהם לאירוויזיון לא נגזרת מהבחירה שלהם כמנצחים בתוכנית ריאליטי.
חוסר גיוון
רוב הזמרות והזמרים בכוכב הבא מגיעים מאותה שכבת גיל, אותו סגנון מוזיקלי ואותם סגנונות שירה (פופ, סול, מזרחית), אז בוודאי שגם השיר שנבחר להם יהיה לאותה שכבת גיל! הקדם הפרטי של עדן אלנה היה מורכב כולו משירי פופ באנגלית עם קורטוב עברית לכסת"ח. השירים שנכתבו לחובי סטאר ויתר מתמודדי הגמר היו מורכבים רק מאנגלית. הבלדה שנבחרה הייתה צריכה לעבור ריוואמפ (עיבוד מחדש) מרוב שהייתה משעממת. כשמגישים לכם כל פעם את אותה המנה בדיוק עם אותם המרכיבים בדיוק, אל תתפלאו אם יימאס לכם ממנה בשלב מסוים. את המיוחדים יותר בכוכב הבא תמצאו רק כפילרים לתוכנית, כאלו שמסמנים עליהם V כדי להגיד "הנה- גיוון", אבל הם לא מגיעים לגמר. כמובן שלהקות זה מצרך נדיר ובכל מקרה מחוץ לתחום כשמדברים על אירוויזיון. רוק? מטאל? הצחקתם את הכוכב הבא, זאת מוזיקה לזקנים... אפרופו - בשנים האחרונות אף זמר מבוגר לא נבחר לייצג את ישראל באירוויזיון. הגילנות חוגגת.
גם השנה, מקריאה של פוסטים וכתבות בלבד, גיליתי שרביעיית הגמר מורכבת מ-4 צעירים. מוכשרים ככל שיהיו, לא נראה שיש בהם את הייחודיות והקסם שכל כך מחפשים באירוויזיון היום.
מהות התוכנית
מטרת התוכנית "הכוכב הבא לאירוויזיון", כשמה כן היא - לבחור נציג/ה לאירוויזיון. בפועל אנחנו צופים בברברת אינסופית של אסי ורותם, שופטים שמשום מה רק הולכים ומתרבים כל עונה, פרקים ארוכים ומייגעים של אודישנים מתוכם מתמודדים שנראה כאילו שילמו להם כדי שרק ישתתפו. שופטים שאלוהימה יודעת למה דווקא בחרו אותם, כי ה-Save as האחרון שיש להם על האירוויזיון הוא מההשתתפות של שירי מימון ב-2005. בשם הרייטינג, מוכרים לכל אחד מהזמרים חלומות באספמיה ואמירות תלושות מהמציאות. אם כבר זכינו לשמוע ביצועים, הם נקטעים ע"י אמירות ביניים חסרות משמעות, ברבור עצמי לדעת. כל ביצוע, אפילו הגרוע ביותר, זוכה לביקורות מהללות משתפכות ומוגזמות כאילו אמא שלי מתגאה בי כשסוף סוף הכנתי לבד שניצל. אני שואלת אתכם הקוראים, למה אתם עושים את זה לעצמכם? למה להתרגז ואז שוב לראות את הפרק הבא? למה לא לצאת מהמטריקס ופשוט לעשות דברים אחרים שאתם אשכרה נהנים מהם?
כן, אבל..?
יבואו התומכים של התוכנית ויגידו בצדק: אביה, לא שכחת משהי? נטע ברזילי הרי זכתה בכוכב הבא והביאה ניצחון! אז אתם צודקים חמודים שלי. כפרה על נטע ברזילי ועל כל מה שהיא הביאה לאירוויזיון ולמוזיקה הישראלית בכלל. למעשה, היה עוד מקרה בודד בו נבחר נציג דרך הכוכב הבא שהביא תוצאה טובה: נדב גדג' עם השיר Golden Boy (מקום 9 בגמר). את 2 המקרים האלו אני יכולה לספור על יד אחת. וגם להם יש סיבות מאד הגיוניות: א. נטע היא מיוחדת במינה ושברה את כל מה שאמרתי מקודם על חוסר גיוון, אבל מיוחדות היא מצרך נדיר, שצריך לעבוד מאד קשה בשבילו. בשנים האחרונות, לא ניכר המאמץ הזה. מה גם שאי אפשר למצוא עוד נטע ברזילי אז אין ברירה אלא להפשיל שרוולים ולמצוא משהי מיוחדת חדשה. נדב גדג'? Begginers Luck. הוא זכה בעונה הראשונה של הכוכב הבא עם שיר שהותאם בדיוק למידות שלו. גם זה מצרך נדיר, והפרחים לדורון מדלי. האם אני יכולה להשליך את המקרים האלו על כל עונה של הכוכב הבא עד היום? ברור שלא. מול 2 מקרים בהם ישראל הגיעה לתוצאה טובה באירוויזיון אני יכולה למנות 4 מקרים בהם ישראל הגיעה לתוצאה בינונית (עלינו לגמר אבל סיימנו די נמוך): חובי סטאר, עדן אלנה, קובי מרימי, אמרי זיו. על הדרך, היה כמובן אקס פאקטור (פורמט עוד יותר גרוע) בו נבחר מיכאל בן דוד, ה-מקרה בו שברנו את רצף העליות לגמר שכל כך ייחלנו לו.
מגיע היום בו צריך להודות שהפורמט של תוכניות ריאליטי לאירוויזיון מיצה את עצמו. עצם זה שקשת התעקשה לשדר את הכוכב הבא בעיצומה של מלחמה, כשכולם עדיין בשלבים מוקדמים של אבל לאומי, מראה על הנואשות והניסיונות המתאמצים שלה להישאר רלוונטית בכל מחיר. אחרת, מה היה מונע מהם לשנות את שיטת הבחירה לבחירת אמן וועדה פנימית? אין בעיה שהכוכב הבא תהיה משודרת במועד מאוחר יותר בלי "לאירוויזיון". המקרה הזה, מעבר למכעיס ומקומם, מראה ש"כאן" מסרבים להודות בטעויות ולא לוקחת אחריות על הפארסה הזאת (ממה שידוע לי, היא רשות השידור ולא קשת...) ולכן לי האדם הפרטי אין ברירה אלא לא לתת יד לטעות שעדיין בהתהוות. גם לשיר שייבחר אגיע עם ציפיות נמוכות מאד.
Comments